Poznaj trzy niesamowite dodatki do owsianki!

Śniadanie na słodko? Czemu nie? Jeśli masz już po dziurki w nosie kanapek z serem i szynką, właśnie przyszedł czas na to, by odrobinę przestawić się na słodkości zajadane o poranku. Owsianka to chyba najlepsza możliwa opcja. Z czym ją jednak jeść? Oto nasze trzy pomysły.

 

Dlaczego akurat owsianka?

Jeśli szukasz przepisu na śniadanie, które szybko zapełni Twój żołądek i jednocześnie dostarczy ciału niezbędnej energii, owsianka będzie dla Ciebie najlepszym wyjściem. Dlaczego? Ponieważ płatki owsiane to całe mnóstwo złożonych węglowodanów, które zasilają mózg i ciało, a jednak nie opuszczą Cię tak szybko, jak cukry proste. Dodatkowe są pełne błonnika, który wspiera perystaltykę jelit, jednocześnie zapewniając uczucie sytości na długi, długi czas. Owsiankę możesz przygotować na mleku, mleku roślinnym, a nawet wodzie, jeśli akurat liczysz kalorie. Jednak nie zapomnij o idealnych dodatkach, które sprawią, że owsianka będzie nie tylko sycąca, ale też pełna smaku!

 

Kakao i cynamon

Owsianka z kakao i cynamonem to nieoczywiste połączenie, a jednak nie mogło go zabraknąć na tej liście. Kakao sprawia, że całość nabiera niezwykle intensywnego, wyrazistego smaku. Cynamon natomiast jeszcze bardziej rozgrzewa. Dzięki temu owsianka w takim właśnie wydaniu jest doskonała na jesienne i zimowe poranki. Wystarczy mała łyżeczka cynamonu, by smak tej przyprawy był mocno wyczuwalny. Do takiego zestawienia smaków pasować będzie również jabłko – jeśli sama owsianka z przyprawami to dla Ciebie za mało. Jeśli jeszcze bardziej chcesz podkręcić smak swojego śniadania, dodaj do niego nie tylko kakao, ale także czekoladę – najlepiej gorzką. To pełna magnezu dawka energii, która pozwoli Ci szybciej się obudzić. Tak rozpoczęty dzień z pewnością będzie pozytywny.

 

Masło orzechowe

Masło orzechowe jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Naleśników, muffinek i oczywiście także do owsianki. Dzięki niemu jest ona nie tylko pyszna, ale również bogata w białko. Tak, orzechy to całe mnóstwo białka – w sam raz dla osób, które uprawiają sport bądź prowadzą bardzo aktywny tryb życia. Pamiętaj, by używać masła orzechowego bez dodatków. 100% orzechów to najlepszy smak, który możesz podrasować odrobinkę za pomocą dodatku w postaci innych orzechów – posiekanych i wrzuconych do owsianki. Jeśli chcesz, by smak śniadania był naprawdę idealny, a konsystencja owsianki kremowa, wrzuć masło orzechowe do mleka, poczekaj, aż się rozpuści, a dopiero później dodaj płatki.

 

Suszone śliwki

Czy są na tu fani suszonych śliwek? Jeśli tak, koniecznie musicie włączyć je do swojego śniadaniowego menu. To pyszny, naprawdę wyrazisty smak – który idealnie komponuje się z kakao – ale także cukier i błonnik, którego potrzebuje nasz organizm. Wystarczy, że pokroisz suszone śliwki na mniejsze kawałki, wrzucisz do mleka, a następnie zasypiesz płatkami owsianymi. Gotuj zgodnie z potrzebami na bardziej gęstą lub lejącą się masę. Dodaj kakao, ale też odrobinę cukru lub syropu z agawy, gdyż smak takiej owsianki może być zbyt intensywny i lekko kwaskowaty za sprawą śliwek.

A jakie są Twoje ulubione dodatki do owsianki? Jeśli nie znasz jeszcze tego porannego hitu w naszym wydaniu, koniecznie sprawdź, jak zasmakuje Ci owsianka z kakao i cynamonem, masłem orzechowym i suszonymi śliwkami.

Artykuł zewnętrzny 

Print Friendly, PDF & Email
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments